Papağan Ne Yer
Doğanın en güzel ve sevimli varlıklarından olan papağanların bir çok türü bulunmaktadır. Bu hayvanların iyi beslenmeleri sağlık, görünüm ve psikolojik bakımdan oldukça önemli olduğu gibi doğru beslendikleri zaman mutlu olmaları açısından da oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra papağanlar doğru ve iyi beslendikleri taktirde daha kolay konuşur ve sizinle olan samimiyeti de artar.
Yem konusunda piyasada oldukça kolay temin edilen Dr. Sacchi, Witte Molen, Champions, Bonnie, Vitakraft gibi markaların ürettiği yemleri kullanabilirsiniz. Ancak bu ürünlerin fiyatı size ekonomik olarak zor gelebileceği gibi evinizde size zor olmayacak gıdalarla da besleyebilirsiniz.
İlk olarak olması gereken yiyecek kesinlikle kavrulmamış çekirdektir. Kavrulmamış çekirdeğe karşı oldukça düşkün olan bu hayvanların zaaflarından faydalanarak ana besin olarak değil de ödül öğünü olarak kullanabilirsiniz. Eğitim sırasında istediğinizi gerçekleştirdiğinde ona çekirdek ikram ederek ödüllendirebilir ve teşvik edebilirsiniz. Bunun dışında aşağıda ki meyve ve sebzeleri vererek beslenmesini sağlayabilirsiniz.
Portakal, elma, ayva, mandalina, muz, kivi, incir, yenidünya, kayısı, armut, üzüm, çilek, şeftali, erik, vişne, kiraz, brokoli, havuç (az miktarda)
Marul, mısır, maydanoz sapı, ıspanak (yıkanmış, temizlenmiş ve kuru olacak şekilde)
Acı olmayan yeşil biber ve yeşil biber çekirdeği, günlük bir yem kabını geçmeyecek ölçüde.
Meyvelerin çekirdeklerinde tehlike içeren kimyasal maddeler bulunduğundan verilmemelidir.
Kolza, ayçiçeği, fasulye türleri, bezelye, kuş yemi, ak darı, buğday gibi tohumların filizleri haftada 1-2 kez verilebilir. Yüksek besin değerine sahip oldukları için fazlaya kaçılmamalıdır.
Ek Besinler
Fındık, yer fıstığı, ceviz ve badem çok fazla olmamak suretiyle papağanların sevdiği yiyeceklerdir. Ancak bazı kuru yemiş ürünlerinde aflatoxin ismi verilen bir tür küf bulunduğundan kaliteli ve markalı bilindik ürünleri tercih etmeniz önerilmektedir.
Bunun dışında bir yumurtayı haşlayarak 4’te 1’ini haftada bir defayı geçmeyecek şekilde verebilirsiniz.
İyi pişmiş tavuk veya balık etini çok az miktarda 3-4 haftada bir defa olacak şekilde verebilirsiniz.
Su
Papağana vereceğiniz su oda ısısında ve dinlendirilmiş olmalı ve her gün yenilenmelidir.
Vitamin
Tüketilen besinlerden yeterli kadar vitamin alınamayacağı için ek olarak sağlanması gerekmektedir. Bunun için vetavit fort (100gr), polivitamin forte (100gr), viosol (20gr) gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Vitamin tozları genellikle aynı etkiye sahip olduklarından dolayı bu ürünler dışında ki vitaminleri de kullanabilirsiniz. Ancak amino asit içeren ürünleri tercih etmeniz önerilmektedir.
Kum
Muhabbet kuşu, kanarya veya saka kuşlarına nazaran çok daha az miktarda kuma ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun sebebi ise üst gagalarının içinde bulunan yüzeyin pütürlü olmasından dolayı yiyecekleri kolayca küçük parçalara ayırmalarından kaynaklıdır. Ancak bir kaç ayda bir olacak şekilde yemin üzerine biraz kum dökerek kum ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olabilirsiniz.
Kesinlikle verilmemesi gereken yiyecekler
Avokado
Çikolata
Tuzlu gıdalar (cips,tuzlu kuruyemiş)
Yağlı gıdalar
Her türlü alkol
Gazlı içecekler
Hazır meyve suları
Meyve Çekirdekleri
Maydonoz yaprakları (sap kısımları verilebilir)
Hurma(cennet meyvesi)
Soğan
Mantar
Patlıcan