Sağlık

Saçkıranın Kortizon İğnesiyle Tedavisi

Saçkıran tedavisi için kortizon iki ayrı şekilde uygulanabilir. Birincisi iğne, ikincisi krem formudur. İğne yöntemi daha başarılı olmasına rağmen SADBE (Squarik Asit Di Butil Ester) kadar başarılı değildir. Ancak sarımsak, kimyasal maddelerle tahri, mezoterapi gibi uygulamalara göre elbette ki daha etkili olduğu söylenebilir.

İğne ile uygulanan tedavide uzun süre etkisi olan kortizonlar tercih edilir. Kısa süreli olan kortizonlar 6-12 saat kadar etki gösterirken, uzun süre etkili depo kortizonlar 15 gün boyunca etki gösterir. Depo olmayan kortizonlar sıkça enjeksiyon gerektirirken, depo kortizonlar daha az enjeksiyon gerektirir ve daha avantajlıdır.

Saçkıranın Kortizon İğnesiyle Tedavisi

Kortizon İğnesi Nasıl Yapılır?
Çok ince uçlu bir iğne kullanılarak, saçkıran meydana gelen bölgelere küçük noktalar olarak enjekte edilmektedir. Toplamda 1 ampul yapılır ve ihtiyaç duyulursa sulandırarakta yapılabilir. Bu tamamen dökülmelerin boyutu ve yaygınlığına göre değişiklik gösterir. İşlem doktor tarafından yapılmalı ve asla hastanın kendisi ya da yakınları tarafından yapılmamalıdır.

Kortizon İğnesi Ağrı Yapar mı?
Kafa bölgesinde mevcut olan deri vücudun diğer alanlarına göre daha sert olduğundan ağrı olur. Erişkinler her ne kadar bu acı veya ağrıya dayanabilse de çocuklarda farklı reaksiyonlar görünebilir.

Kortizonun saçkıran tedavisinde ki oranı çeşitli kaynaklarda %60-90 oranında yazılır. Fakat genel olarak başarı oranı %80-85 oranındadır.

Saçkıran Tedavisinde Kortizonun Yan Etkileri
Kullanım süresi uzun olduğu zaman kilo alma, yüksek tansiyon gibi bir çok yan etki görülebilir. Asıl yan etki uygulamanın yapıldığı bölgede söz konusu olur. Uygulandığı alanda incelme ya da çökme söz konusu olabilir.

İlgili Makaleler