Şeker Hastalığı Kaşıntı Yapar mı?
Cilt üzerinde meydana gelen ve ciddiye almadığınız yaralar şeker hastalığının belirtisi olabileceği gibi aynı zamanda kaşıntılara da sebep olabilmektedir.
Şeker hastalığı yani diyabet vücudun tüm sistemlerini olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Kan şekeri oranı yükseldikçe vücutta kontrol altına alınması güçleşen bazı rahatsızlıklar da söz konusu olur. Rahatsızlığın ileri safhalarında ise sinir ve damarların etkilenmesi cilt üzerinde ki problemlerin şiddetlenmesine neden olabilir.
Şeker hastalığında bakteri, mantar ve virüsler hastalık oluşumunu kolaylaştırır. İyileşmeyen yaralar, sivilceler, kıl dibi enfeksiyonlarından kaynaklı apseler bakteri olduğunun işaretidir. El ayak tırnakları kalınlaşıyor, sararıyor altları boşalıyor ve ayak parmaklarının arası beyazlaşıyor ya da çatlıyorsa mantar enfeksiyonu olduğu anlamına gelmektedir.
Kasık bölgesinde kızarıklık ya da kaşıntı söz konusu olması yerleşmiş ve sinsi mantar enfeksiyonunun belirtisi anlamını taşır. Tüm vücutta oluşabilen bu problem çoğunlukla eller, genital bölge ve yüzü etkisi altına alarak “siğil” ismi verilen bulaşıcı lezyonların oluşumuna neden olur. Kişinin kendi siğiline dokunması bir başka yerinde de siğillerin ortaya çıkmasına neden olabileceği gibi başkalarına da bulaştırabilir. Bu gibi problemler için mutlaka dermatoloji ya da genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Özellikle ayak tabanı altında meydana gelen bir siğil nasır ile de karıştırılabilir. Bu kişinin kullandığı terlik, ayakkabı ya da benzeri araçlar giyilmemeli aynı ortamlarda çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.
Kişi bu siğillere karşı çeşitli bitkisel ilaçlar ya da solüsyonlar kullanarak ya da keserek veya kurcalayarak zarar verirse oluşan yara maalesef uzun zaman iyileşmez.
Şeker Hastalığı ve Kaşıntı
Evet şeker hastalığında kaşıntı şikayeti oldukça yaygın karşılaşılan bulgulardan biridir. Bu hastalığın bulunduğu kişilerde inatçı kaşıntılar söz konusu olur. Tüm vücutta olabilen bu şikayet çoğunlukla genital bölge de meydana gelir. Böyle bir durumda dermatoloji yani cildiye bölümüne başvurulmalıdır. Kaşıntı dışında kabarcık ve yaraların oluşumu da muhtemeldir.