Sağlık

İshal Neden Olur, En Çok Karşılaşılan İshal Sebepleri Nelerdir?

İshal kabızlıkta meydana gelen sert dışkının tam aksine sulu bir şekilde yapılan dışkı durumuna verilen isimdir. Normal şartlarda tüketilen gıdaların içerisinde ki sıvıyı çeken bağırsak sayesinde katılaşan dışkı ishal probleminde bağırsaklardan hızlı geçer ve sıvı emilemez dolayısıyla dışkı gevşek ve sulu olur. Bunun dışında sık sık tuvalete gitme ihtiyacı da duyulmaktadır.

İshal yalnızca sulu dışkıya değil, karın ağrısı, mide bulantısı ve karında kramp oluşumuna da yol açmaktadır. Her yaştan ve cinsten insanın başına gelebilen bu rahatsızlığın yılda 1-2 kez görülmesi olağandır. Böyle nadiren görüldüğünde ilaç, bol su ve düzenli beslenme ile uzaklaştırılabilir.

ishal neden olur

Fakat ishal durumu süreklilik kazanmışsa, devamlı karşılaşılıyorsa, sıvı kaybı ve ateş oluşumuna yol açıyorsa mutlaka en kısa sürede uzmana görünmek gerekir. İshal her ne kadar tehlike içermeyen bir rahatsızlık olsa da sürekli meydana geldiği taktirde daha önemli bir rahatsızlığın sinyallerini veriyor olabilir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda ishal görüyorsanız doktorunuza başvurmayı ihmal etmemeniz gerekir.

En Çok Karşılaşılan İshal Sebepleri

Bakteriyel Enfeksiyonlar
Bozulmuş yiyecekler ve çok sağlıklı olmayan suyun ya da sulu ürünlerin tüketimi ile beraber insan vücuduna giriş yapan parazit ve bakteriler ishal oluşumuna yol açmaktadır. Hijyen şartları yeterli olmayan yerlerde yenilen gıdalarda ishal oluşumunda başrol oynamaktadır. Bunun dışında marketten ya da benzeri yerlerden alınan ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli bu tarihlerin geçmiş olduğu gıdalar tüketilmemelidir. Aynı zamanda kokan, tadını beğenmediğiniz veya tuhaf gelen yiyecekleri de tüketmemeniz önerilmektedir. Markasını bilmediğiniz, ağzı açık kalmış, eskimiş gibi suları da içmemeniz tavsiye edilir.

Virüsler
Rotavirüs, norovirüs ve adenovirüs isimlerinde farklı tarzda virüsler mevcuttur ve ishale sebebiyet verirler. İsimlerini belirttiğimiz bu virüslerin yol açtığı mide ve bağırsak iltihabı sonucu kişide ishal görüldüğü gibi kusmada meydana gelmektedir. Bu virüsler bir başkasından bulaşabileceği gibi salgın sebebiyle de ortaya çıkabilir. Ayrıca hijyenik olmayan kişiler tarafından yıkanan yiyeceklerin tüketilmesi, hijyen yetersizliği bulunan havuz kullanımı ve yine temiz ortamdan değil de lağım suyuyla bağlantısı olan denir ürünlerinin tüketilmesi bu virüslerin vücudumuza gelmesi için davetiye çıkarmaktadır.

İlaç Kullanımı
Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı kullanılması gereken ilaçlar, başta antibiyotik olmak üzere ishal oluşumuna yol açmaktadır. Antibiyotik kötü bakterilerin yanı sıra faydası olan bakterileri de yok ettiğinden dolayı bağırsakta söz konusu olan bakteri dengesi bozulur ve ishal ortaya çıkar.

Laktoz İntoleransı
Süt ve sütten imal edilen diğer ürünlerin tümünü sindirmekte güçlük çeken insanlarda laktoz intoleransı söz konusu olma olasılığı yüksektir. Bu ürünlerde mevcut olan şekere Laktoz ismi verilir ve laktoz sindiriminde zorluk çeken insan sayısı oldukça fazladır. İyi sindirilemeyen süt şekeri, bağırsakta sıvı birikmesine neden olur ve ishal ortaya çıkar.

Früktoz (Meyve Şekeri)
Meyve ve balda doğal bir şekilde bulunan şekere früktoz ismi verilmektedir. Özellikle diyet yapan insanlar meyvelerin içinde şeker bulunduğunu çok iyi bilirler ve kilo almamaları için bu meyveler sınırlı şekilde tüketilmektedir. Früktoz tüketimi sonrasında sindiriminde zorluk çeken insanlarda ishal söz konusu olabilmektedir.

Yapay Tatlandırıcılar
Şekerin zararlarından dolayı kullanmakta olduğunuz yapay tatlandırıcı da ishal oluşumunda rol oynayabilir.

Kronik Hastalıklar
Çölyak, crohn hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu ve diyabet gibi kronik rahatsızlıklardan dolayı insanlarda ishal problemi de ortaya çıkabilir.

Kaygı
Kişiler sürekli endişeli ve kötü bir şey olacakmış gibi kaygılandığı zaman psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Kaygının en çok görülen belirtisi iştah artması ve ishal rahatsızlığıdır.

İshal hakkında ki diğer makaleler
İshal İçin Hangi Doktora Gidilir?
İshal (Diyare) Evde Doğal Yöntemlerle Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

İlgili Makaleler