Sağlık

Mide Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Mide ağrısı şikayeti olan kişiler ilk olarak hastanelerin iç hastalıkları ve gastroenteroloji bölümlerine başvurmaları gerekir. Bu branşta görev yapan doktorlar ilk olarak bazı değerlendirmeler yapar. Genel muayeneyi gerçekleştirerek kişinin bu ağrı ve şikayetlerine göre şu soruları yöneltir; gece uyandırıyor mu?, aspirin ya da ağrı kesici alındı mı?, mide ağrısıyla birlikte şikayeti olan başka bir hastalık var mı? bu sorulara istinaden aldığı cevaplara göre farklı yöntemlerle tanı uygular veya gerekiyorsa uygun olan bir branşa sevk eder.

mide ağrısı için hangi doktora gidilir

Geçmişten günümüze insanların hayatı boyunca mutlaka karşılaştıkları sorunlardan biri de mide ağrısıdır. Bu mide ağrıları yer yer gelip geçici olurken, bazı zamanlarda insanları tabiri caizse kıvrandıracak şekilde olabilmektedir.

Vücudumuzun herhangi bir yerinde meydana gelen ağrılar, vücudun normalin dışında bir durumun söz konusu olduğunu bildirdiği sinyallerdir. Yani bu ağrılar vücutta bir problem olduğunu bu aşırı ağrılar ile bize bildirmektedir.

Mide ağrılarının sebebi çoğu zaman tüketilen bir gıdadır. Bu yemek dokunduğunda, gaz yaptığında ağrılar meydana gelebilir. Bazı zamanlar ise meydana gelen ağrıların neden olduğuna dair hiç bir tespit bulunmamaktadır.

Karnın sol üst kısmında yer alan mide tüketilen gıdaların sindirimini gerçekleştiren başlıca organdır ve mide ağrısından uzak durmak için yemek yememek ya da strese girmemek gerekir. Tabi bunlar hayatımız boyunca mümkün olmayan iki faktördür. Dolayısıyla bu sebepler engellenemediğine göre sebep olan faktörlerin tam olarak tespit edilmesi gerekmektedir.

Yani yemek yemeye engel olamayacağımız için asıl dokunan yemeği teşhis ederek tüketmemeyi deneyebiliriz. Bunun yanı sıra stres yapmamıza sebep olan konulardan da uzak durmamız mümkün olabilir. Eğer yaşanılan mide ağrısı normal değil de, çok aşırı ve şiddetli bir şekilde oluşuyorsa bu durumda mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir. Çünkü bu şiddetli kramplı ağrılar bir sorunun belirtisi ya da sinyali olabilir.

Midesi ağrıyan kişiler öncelikle iç hastalıkları ve gastroenterolojiye başvurabilirler. Her iki branş da, ilk başta ağrının ayırıcı tanısı denilen değerlendirmeyi yapar. Kişinin genel muayenesi yapılır. Bu muayenede kişinin ağrıları ve şikayetleri; “gece uyandırıyor mu”, “kişi aspirin ailesi ağrı kesicilerden kullanıyor mu” veya “bu duruma eşlik eden başka bir hastalığı var mı” öğrenilir. Buna göre hasta tanı yöntemlerine yönlendirilir. Ağırlıklı olarak mide rahatsızlığı düşünülüyorsa, tabii ki endoskopik yöntemle ağrının nedeni öğrenilmeye çalışılır ya da ultrason, tomografi ve diğer kan tahlilleriyle kişinin şikâyetine yönelik tanı konmaya çalışılır.

Tavsiye Yazı: İshal Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?

Mide Ağrısı Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?

Gereğinden fazla ve hızlı yemek: çoğu zaman mide ağrısı şikayetlerini ortaya çıkarmaktadır. Yemeğimizi fazla kaçırdığımız durumlarda sindirim sistemi zorlandığından dolayı ortaya mide ağrısı çıkmaktadır. Buna çözüm olarak tüketilen gıdanın miktarı düşürülebileceği gibi yemeğimizi yavaş yavaş yemekte çözüm olmaktadır. Bunların dışında yemeklerden sonra yapılacak yürüyüşler de oldukça fayda sağlamaktadır.

Enfeksiyon: Tükettiğimiz gıdalarla ya da herhangi bir şekilde sindirim sistemimize giriş yapan virüs be bakteriler doğal olarak rahatsızlık verir ve mide bu yabancı maddeleri dışarı atmak ister. Dışarı atmak için savunma mekanizmasını çalıştırdığında ise ortaya ishal ya da istifra (kusma) ortaya çıkar.

Bakteriyel Enfeksiyonlar: Bakterilerden dolayı meydana gelen enfeksiyonlar çoğu zaman gıda zehirlenmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu, zatürre, boğaz enfeksiyonu gibi durumlarda karın ağrısını meydana getirebilir.

Virüsler: Virüsler, mide gribi ismi verilen enfeksiyonların oluşumunda rol oynar. Bulantı, kusma ve mide ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır. Bakteri ve virüsler insandan insana kolayca bulaşabilir fakat bu durumun önlenmesi zor olmamaktadır. Bu gibi durumlardan korunmak için ellerin sıkça yıkanması, başkalarının kullanmakta olduğu bardak, kaşık, çatal ve havlu gibi eşyalarını kullanmamak gerekmektedir.

Kabızlık: Vücut için yeterli olan lif alınmadığında insanlarda kabızlık durumu ortaya çıkabilir. Kabızlık ortaya çıktığında ise mide ya da karın ağrıları görülebilmektedir.

Tahriş ve İltihap: İç organlarda meydana gelen şişlik, tahriş gibi durumlar mide ağrısına sebebiyet verebilir. Apandisit, ülser, bağırsak sendromu gibi tıbb olaylarda mide ve karın ağrısı şikayetlerini ortaya çıkarmaktadır.

Gıda İntoleransı: Hazımsızlık ya da fazla yemek yemek gibi durumlarda ve sindirim sisteminin hassaslaşmasına sebep olan gıdaların tüketilmesinde mide ağrıları söz konusu olabilir.

Stres: Yazımızın başında belirttiğimiz gibi bir çok şikayetin oluşumunda büyük rol oynayan stres, mide ve karın ağrıları içinde asıl sebeplerden biridir.

Fazla kilolar: Vücudun taşımakta olduğu ağırlık artış gösterdikçe safra taşı sorunu da ortaya çıkabilmektedir. Safra taşı karnın sağ tarafında ağrıların gözlemlenmesine sebep olabilmektedir.

İlgili Makaleler