Sağlık

Topuk Ağrısına Hangi Doktor Bakar?

Topuk Ağrısı İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?

Topuklarında herhangi bir nedenden dolayı ağrı hisseden kişilerin Ortopedi ve travmatoloji uzmanına muayene olmaları gerekir.

Topuk kemiği tüm vücut ağırlığını taşıyan yere basıldığında ilk temas eden ayaktaki en büyük kemiktir.

Topuk ağrısı topuğun herhangi bir yerinde meydana gelebileceği gibi süre geçtikçe kötüleşebilir. Ağrı çoğunlukla tek ayakta hissedilir ve yürüdükçe ağrı artış gösterir. Nadiren de olsa bazı hastalarda ağrı her iki ayakta da söz konusu olabilir.

İnsanlar topuk ağrısı belirtilerini çoğunlukla sabah uyanıp yataktan kalkmak istedikleri zaman veya oturdukları yerden kalktıklarında şiddetli bir şekilde hissederler ve yürüdükçe azaldığını görürler. Hareketsiz kalan kişiler bir müddet sonra ağrı artış gösterir ve yürüdüklerinde azalır. Fakat uzun süre ayakta kalmak veya yürümek ağrıların daha da kötüye gitmesine neden olacaktır.

Topuk Ağrısının Yaygın Nedenleri

Plantar Fasiit : En yaygın görülen sebep plantar fasiit yani topuk zarı hastalığıdır. Topuk ile ayağın ön tarafını birbirine bağlama görevi olan doku bandının iltihaplanarak zarar görmesi ve kalınlaşması ile ortaya çıkar. Bu şikayet çoğunlukla topuk dikeni ile beraber ortaya çıkar ve toplumda plantar fasiit sorunu da topuk dikeni olarak isimlendirilebilir.

Topuk Dikeni : Topuk kemiğinin altında kemiğe benzer bir çıkıntı oluşur ve buna topuk dikeni adı verilir. Kemiğin büyümesi ya da çıkıntı yapması ile alakalı bir durum değildir. Topuk dikeni ayakta bulunan kas ve bağların zorlanmasından dolayı topuk kemiğinin altına kalsiyum birikintilerinin toplanmasından dolayı olur.

Artmış Pronasyon : Ayak tabanı normalden daha fazla içe bastığında bu durum artmış pronasyon olarak isimlendirilir. Bu durumda ayak ve bilek vücudu dengelemekte zorlanır. Bu durumda topuk ağrısı söz konusu olur.

Aşil Tendiniti
Bileğin arka kısmından topuk kemiğine uzanan aşil tendonun iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar.

Topuk Ağrısının Diğer Nedenleri

– Romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması) ve gut hastalığı gibi diğer artrit türleri
– Bursit (eklemlerde kesecik iltihabı)
– Haglund hastalığı
– Yaralanmalar

İlgili Makaleler