Sağlık

Reflüye Hangi Doktor Bakar?

Reflü İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Tercih edilecek hastanede varsa Gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Yoksa dahiliye bölümüne de gidilebilir.

Bir çok insan yemek sonrasında göğüs yanması veya bıçak saplanması gibi şikayetlerle yakınmaktadır. Bu belirtiler reflü ihtimalini ortaya koymaktadır. Mide yanmasını bir çok insan yaşayabilir fakat reflü biraz daha farklı bir rahatsızlıktır.

Reflü Neden Olur?

Mide asidinin boğaz ile mideyi birleştirmekte olan yemek borusundan yukarı doğru akmasına reflü denir. Buna sebep olan unsur yemek borusunun alt tarafındaki kasın zayıf olması ya da gevşeme göstermesi sebep olmaktadır. Bu zayıf olan kasa “yemek borusu büzgeci” ismi de verilmektedir. Kapalı olması gereken kaslar yanlış bir zamanda açılma gösterdiğinden dolayı mide asidi yukarı doğru tırmanır ve kişinin göğüsünde yanma ile farklı şikayetlere sebep açar.

Göğüs yanması, göğüs ağrısı, yenilen gıdaların göğüste biriktiğine yönelik his, yenilenlerin ağza gelmesi, sesin kısılması, boğazın ağrıması, hıçkırık, öksürük ve yutkunma sırasında zorlanma gibi şikayetler reflü hastalığının belirtilerindendir.

Asitli veya baharat içeren ağır yemekler tüketildiğinde bir çok insanda seyrekte olsa görülebilen bu sıkıntı bazı insanlarda süreklilik göstermektedir. Haftada iki kez sayılan belirtiler ile karşılaşılıyor ve yemek borusunda mide asidinin sebep olduğu tahriş durumu söz konusuysa reflü teşhisi konulabilmektedir.

Reflüden yana sıkıntısı olan kişilerde büyük ihtimalle bir hastalık ya da anatomik bir sorun bulunabilmektedir, dilerseniz bunları sıralayalım ;

Yemek Borusu Büzgecinde Basınç Düşüklüğü
Mide asidinin yemek borusundan yukarı doğru çıktığı durumlara reflü ismi verilirken, yemek borusu ile mide arasında bulunup bariyer görevi yapan kasa yemek borusu büzgeci ismi verilmektedir. Bu kas, asidi bloke ederek yemek borusuna gitmesini önleyemiyor anlamına gelir.

Yemek borusu büzgecinde basınç düşüklüğü meydana geldiği durumlar ise reflüye neden olmaktadır. Buna hamilelik, tansiyon sorunları, depresyon için kullanılan ilaçlar neden olabilmektedir. Bu sebepler herkes için geçerli değildir. Yemek borusunda uygulanabilecek küçük cerrahi uygulamalar ile reflü problemini çözebilmek mümkün olabilmektedir.

Reflü Sebepleri

– Hamilelik
– Mide Fıtığı
– Mide Felci (gastoparezi)
– Obezite
– Bifosfonatlar (kemik erimesine yönelik kullanılan ilaçlar)
– Alerji ilaçları
– Ağrı kesiciler
– Astım İlaçları
– Antidepresanlar
– Yaşam tarzı
– Stres

Reflü teşhisinin koyulabilmesi zaman alabilmektedir. Reflü belirtilerinin soğuk algınlığı veya kalp krizi belirtisi ile karıştırıldığı bile görülmektedir. Fakat, reflü hastalığı tedbir alınması ve ciddiyet gerektiren bir rahatsızlıktır. Tedavisi olmadığında yemek borusu kanserine yol açabilmektedir.

Bir hekime başvurmak dışında maruz kalan kişiler hem fazla kiloları vererek, hem fazla gıda tüketmeden, reflüyü tetiklemeye sebep olan yiyeceklerden uzak durarak önleyebilirler.

Reflüsü Olanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

– Baharatlı yiyecekler
– Dometes ve sosu
– Sarımsak
– Asit içeren meyve ve meyve suları
– Soğan
– Nane
– Çikolata
– Kızartma
– Yağlı gıdalar
– Sirke
– Karabiber
– Tuz
– Kahve
– Alkol
– Soda
– Sigara

Bu sıralanan gıdalar her reflü hastasına şikayet nedeni olacak diye bir durum söz konusu değildir. Bu gıdaların size sıkıntı yarattığını düşünmüyorsanız bir çizelge oluşturarak belli günlerde belirli gıdaları tüketerek hangi gıdanın sizde sorun yarattığını tespit edebilirsiniz.

İlgili Makaleler