Sağlık

Vajina Neden Kaşınır?

Vajina Kaşıntısı Neden Olur?
Her kadının yaşamının bazı zamanlarında karşılaştığı sıkıntılardan biri de vajina kaşıntısı ile karşıya karşıya kalmalarıdır. Vajina da kaşıntı oluşumunun bir çok nedeni olabilir. Sıklıkla karşılaşılan sebepleri ise doğum kontrol hapları, emzirme ve menopoz dönemidir. Bunların dışında ise mantar enfeksiyonu da sıkça karşılaşılan diğer bir nedendir. Mantar enfeksiyonu tıpta “Candida Albicans” olarak ifade edilmektedir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu
Vajinal mantar enfeksiyonu neredeyse her 3 kadından 2’sinin hayatı boyunca en az bir defa karşılaştığı enfeksiyon çeşididir. Genital bölgede meydana gelen bu sorun yanma, kaşınma, akıntı, sık idrara çıkma ve cinsel birliktelik esnasında ağrılara neden olmaktadır. Bu soruna yol açan mikroplar da ise en sık karşılaşılan mantar enfeksiyonu çeşidi “Candida Albicans” olarak adlandırılan maya hücresidir. Uzmanların bu konuda yaptığı araştırmalarda kadınların %90 olasılıkla mantar enfeksiyonu sorunu ile karşı karşıya kalmalarından dolayı vajinal kaşıntı yaşadıkları belirlenmiştir. Sağlıklı her vajina mutlaka bazı bakteri ve maya hücrelerini barındırır. Fakat bakteri ve mantar oranı dengesi bozulduğunda maya hücreleri çoğalma göstererek enfeksiyon oluşumuna neden olabilmektedir. Stres, gebelik, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, antibiyotik kullanılması, bazı doğum kontrol ilaçları, yanlış iç çamaşırı kullanımı ve diyabet candida maya ismi verilen hücrelerin artış göstermesine neden olabilmektedir.

Vajen Asitliğinin Bozulması
Vajinal enfeksiyonların meydana gelmesinde rol oynayan diğer bir sebep ise başlığımızda ki gibi vajen asitliğinin bozulması ile beraber mantar probleminin ortaya çıkmasıdır. Vajinanın normal şartlarda sahip olduğu mikrop yapısı değişikliğe uğradığında mantarların üremesi için gerekli ortam hazırlanmış olur ve bu doğrultuda mantar vajina içinde üreyerek vajinanın savunma mekanizması olan yararlı bakterilerin ölmesine yol açar.

Nemli İç Çamaşırı veya Kıyafetle Oturmak
Vajina kaşıntısının diğer bir nedeni de havuz, deniz sonrası bikinin ya da herhangi bir sebepten dolayı çamaşırın ıslanması ve bu ıslak ya da nemli iç çamaşırı ve bikiniyle oturulmasıdır. Sebep ne olursa olsun bikini, mayo ya da iç çamaşırı ıslaksa uzun vakit bu şekilde oturulmamalı duş alarak temiz ve kuru çamaşır giyilmelidir.

Cinsel İlişki
Cinsel birliktelik yaşadığınız partnerinizde herhangi bir mantar söz konusuysa ondan size kolayca bulaşabilir ve bu sorun kaşıntı oluşumuna neden olur.

Vajinal Trikomonas
Diğer bir sebep ise vajinal trikomonas ismi verilen hastalıktır. Hastalığın belirtileri yeşilimsi akıntı ile beraber kötü koku oluşumudur.

Vajinada Kaşıntı Sebepleri?
Kılların uzaması, apse ve iltihaplanmalar, stres, kişisel bakım ürünleri, antibiyotik kullanımı, genital bölge temizliğinde aksaklık, doğum kontrol hapları, emzirme ve menopoz dönemleri

ve daha birçok nedenden dolayı vajina kaşıntısı oluşabilir. Bu kaşıntıların önlenmesinde neden kaynaklandığının saptanması büyük önem taşımaktadır.

Vajinal Kaşıntı Nasıl Geçer?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kaşıntı birden fazla çeşitli sebepten meydana gelen bir durumdur. Tedavi edilebilmesi için de öncelikle sebebin teşhis edilmesi gerekir. Kaşıntı tedavisi kaşıntıya sebep olan nedene göre kısa veya uzun sürebilir. Eğer örneğin mantardan dolayı oluşuyorsa doktorunuz sizden antibiyotik kullanmanızı isteyebilir. Ya da sebebi her neyse ona göre krem kullanımı önerebilir. Vajinal kaşıntının geçmesi için ilk olarak aşağıda sıraladığımız önerileri dikkate alabilir eğer hala geçmiyorsa bir doktora başvurabilirsiniz.

– Genital bölgenizi ıslak, nemli ya da aşırı kuru bırakmayın.
– Düzenli olarak duşunuzu alın fakat vajina içine sabun, şampuan sürmeyeceğiniz gibi asla yıkamayın.
– Kaşıntı söz konusuysa evde olduğunuz süre zarfı içinde ve yatarken iç çamaşırı giymeyin.
– Banyo esnasında vajinanızı ön taraftan arkaya doğru yıkayın.
– İç çamaşırınızı mümkün olduğunca her gün değiştirin.
– Parfüm içeren ped, deodorant, krem veya temizlik jellerinden uzak durun.
– Dar ve havasız bırakmaya müsait kıyafetlerden uzak durun. Vajinal bölgeniz terlerse iç çamaşırınızı ve kıyafetinizi değiştirin.
– Tüy dökücü kullanmayın.
– Kayganlaştırıcı ürün kullanmayın.

İlgili Makaleler