Alerji İçin Hangi Bölüme Gidilir?
İnsanların bağışıklık sistemi dış etkenlere karşı tepki verebilir. Alerji bu çevresel etkilere karşı vücudun tepki vermesidir. Örneğin parfüm veya çiçek kokusu ya da bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler çok bilinen alerji tipidir. İnsanlar zaman içinde nelere karşı alerjisi olduğunu öğrenerek o gıda ya da nesnelerden uzak dururlar fakat bağışıklık sisteminin bu ürünlere karşı neden bu tarz bir tepki verdiği bilinmemektedir.
Alerji probleminin tam olarak kesin bir çözümü yoktur. Kişiler alerjen maddelerden uzak durarak çözüm sağlayabilir ve alerji ilaçlarının kullanımı ile rahatsızlık yaşamazlar veya azaltırlar. Öksürük, göz yaşarması, dil şişmesi, kızarıklık, nezle ya da hapşırık gibi belirtilerin tedavisi için doktora muayene olarak nelere karşı alerjinizin olduğunun teşhis edilmesi gerekmektedir.
Sağlık kuruluşlarında teknolojinin kattığı yenilikler doğrultusunda alerji testleri son derece kolay ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Alerjenler tespit edildikten sonra doktor tarafından uzak durmanız gereken maddeler size ayrıntılı bir şekilde sunulup buna istinaden bir tedavi uygulanacaktır.
Alerji İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilmelidir?
Hangi alerjenlere karşı alerjiniz olduğunun tespiti ve uygun tedavisi için Dahiliye yani İç Hastalıkları bölümüne başvurmalısınız.
Yaygın Olan Alerji Nedenleri
Yiyecek Alerjisi
Çocuklarda yaygın olarak karşılaşılan alerji türlerinden biridir. Bu alerji tipi çocuklar büyüdükçe kendiliğinden azalır ve kaybolur. Genellikle süt, yumurta, fıstık, balık, kabuklu deniz ürünleri, buğday ve ağaç yemişlerine karşı çocukların alerjisi olduğu görülmektedir.
Çok fazla karşılaşılan bir durum olmasa da yetişkinlerinde aynı yiyeceklere ve yanı sıra sebze ve meyvelere karşı da alerjisi olduklarına rastlanır. Bu yiyeceklere alerjisi olan kişiler tüketmese dahi temas etmeleri bile alerjilerini tetikleyebilir. Süte karşı alerjisi olan bir kişinin süt ile imal edilmiş olan bir tatlıya dokunması veya koklaması alerjik bir reaksiyon oluşturabilir. İnsanlar bir çok yiyeceği aynı anda tüketebildiği için çoğu zaman neye karşı alerjisi olduğunu tespitte biraz zorlanabilir.
Havadan Gelen Alerjenler
Havayla taşınan alerjen maddeler alerji sorununa yol açabileceği gibi astım rahatsızlığının ortaya çıkmasında da rol alabilirler. Polen, toz, küf, hayvan tüyü, boya kimyasalları, parfüm, sigara dumanı veya halı gibi ürünler hava ile taşınan alerjenler olarak örnek gösterilebilir. İnsanların en sık karşılaştıkları polen alerjisi için herhangi bir savunma söz konusu değildir. Polenler dışarıda ağaç, çiçek, çimen ya da otlardan bizlere ulaşarak polen alerjisini tetiklemektedir.
Lateks Alerjisi
Balon, oyuncak, eldiven, maske veya emzik gibi ürünlerin imal edildiği lateks malzemesi günümüzde bir çok üründe kullanılmaktadır. Özellikle tıp malzemelerinin üretiminde oldukça fazla kullanılan bu madde kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşmasına yol açabilir. Cildin kızarmasına ve kaşınmasına sebep olan malzeme kişide bu şikayetlerin 24 saat kadar görülmesine neden olur. Kızarıklıkların yanı sıra hapşırık, buruk akıntısı ve göz yaşarması gibi reaksiyonlarda görülebilir.
Böcek Isırması Alerjileri
Böcek ve sinek gibi hayvanlar insanları ısırdıklarında bir zehir salgılarlar ve bu sıvı salgılandıktan sonra cilt üzerinde kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Kısa süre sonra etkisi geçer. Sık olmasa da böceklere alerjisi olan insanlar vardır. Bu kişileri böcek ısırdığında hayati risk bile oluşturabilir.
Kozmetik Alerjisi
Kontakt dermatit yani cilt tahrişi problemi çoğunlukla cilt bakım ürünlerinin kullanımı ile ortaya çıkmaktadır. Kişiler parfüm ya da benzeri kozmetik ürünlerle temas ettiğinde veya kokladığında çeşitli reaksiyonlar görülebilir. Kozmetik ürünlerin içinde bulunan koruyucu kimyasallar, renklendirici veya kokular kızarıklık, hapşırık, öksürük, göz yaşarması gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Metal Alerjisi
Günümüzde yaşam alanlarımızda veya kullandığımız ürünlerde metal yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. En sık karşılaşılan metal alerjisi nikelden yapılmış olan kolye, yüzük veya küpe gibi takılardan kaynaklanır.